×

Saps com escollir un bon parell d'ous?

Temps de lectura 1 min.
Saps com escollir un bon parell d'ous?
16 Febrer 2021

Com expliquen des de la Federació Avícola Catalana, “un sol ou aporta 6 grams de proteïna i 14 nutrients essencials, incloent-hi les vitamines A, B, D i E. A més, són una font important de calci, seleni i iode”.

De les proteïnes de l’ou es diu que són d’alta qualitat, perquè contenen tots els aminoàcids essencials i en una proporció òptima. El rovell conté un alt nivell de colesterol HDL, anomenat “colesterol bo”, i és una font d’antioxidants.

Saps què vol dir cada dígit del codi que hi ha imprès als ous? Sí, segurament el primer dígit queda molt clar: és la manera de criar les gallines.

PRIMER DÍGIT

0. Ous de producció ecològica

Aquests ous els ponen gallines que, a més de poder accedir a l’aire lliure com les que ponen ous del codi que comença per 1, es crien amb aliments procedent d’agricultura ecològica.

1. Ous de gallines camperoles

Les gallines que els ponen poden viure completament a l’aire lliure o dins de naus tancades que tenen accés a l’aire lliure en algun moment del dia.

2. Ous de gallines que piquen a terra

Les gallines que els han post no viuen engabiades però sí sense sortir a l’exterior, en naus o corrals tancats. Poden haver-hi 12 gallines per metre quadrat.

3. Ous de gallines engabiades

Les gallines viuen en gàbies de filferro especialment dissenyades per facilitar la recollida dels ous, amb un espai per moure’s semblant al que ocupa un full DIN A4, un mínim establert per llei a la directiva europea de 1999.

El segon i el tercer lloc l’ocupa la indicació del país d’origen. En el cas dels ous que es comercialitzen a Catalunya, és ES.

El quart i el cinquè indicador fan referència a la província de la granja d’on ve l’ou:

08 Barcelona

17 Girona

25 Lleida

43 Tarragona

Els llocs 6, 7 i 8 marquen el municipi d’ubicació de la granja.

Les tres últimes posicions, 9a, 10a i 11a, corresponen a la identificació pròpia d’aquesta granja.

D’aquesta manera, amb aquest DNI dels ous es pot saber concretament de quina granja provenen sense cap mena de problema.

Categories
Preu